hierbij het artikel:
Sterrenstrijd tussen
ex-topsporters
DOOR JOE VAN BURIK
Altijd al benieuwd geweest wie er zou winnen in een strijd tussen wielrenner Erik Dekker en schaatster Annamarie
Thomas? Of wat er gebeurt wanneer judoka Mark Huizinga en bokser Pedro van Raamsdonk het tegen elkaar opnemen?
In navolging van de laatste reeks Wie is de Mol? komt de AVRO met een nieuw spelprogramma: Eeuwige Roem.
Vanaf vanavond is acht weken lang te zien hoe negen voormalig topsporters zich tweeënhalve week lang onderwerpen aan tal van loodzware oefeningen in het Spaanse Andalusië, onder begeleiding van presentator Toine van Peperstraten.
Naast bovengenoemde sportsterren doen ook hockeyster Margje Teeuwen, voetballer Sonny Silooy, judoka Deborah Gravenstijn, wielrenster Monique Knol en schaatser Jochem Uytdehaage mee aan het programma. ,,Het spel laat de puurheid en de passie van de sporters zien”, vertelt Uytdehaage, die bekent dat hij altijd al een keer mee wilde doen aan een programma zoals Eeuwige Roem. ,,Het gaat vooral om onze mentale vaardigheden, fysieke kracht is niet doorslaggevend.”
In elke aflevering gaan de kandidaten drie ‘krachtproeven’ aan, waarin ze bijvoorbeeld zo snel mogelijk door een web van elektriciteitsdraden moeten klimmen of een zo hoog mogelijke stapel van natuurstenen moeten bouwen.
Telkens staat een andere eigenschap centraal, variërend van stressbestendigheid tot teamspirit. Na elke krachtproef wordt er een puntenklassement bijgehouden: de twee met de laagste scores spelen aan het eind van de aflevering een zogenaamd nachtduel, waarna de verliezer per direct naar huis gestuurd wordt.
Er is geen doorlopend psychologisch spelelement zoals in Wie is de Mol?, al wordt het gedrag van de extopsporters wel constant geanalyseerd door een panel van sportdeskundigen, waaronder commentator Theo Reitsma en hockeycoach Marc Lammers. Toch zijn volgens Annamarie Thomas de gesprekken tussen de sporters onderling nog beter dan de analyses: ,,Naarmate de afleveringen vorderen praten we steeds meer over onze ervaringen tijdens en na onze sportcarrières, dat was eigenlijk nog leuker dan de strijd op zich. Toen hebben we zelf tegen de programmamakers gezegd: neem onze gesprekken op!”
Ook begeleider en presentator Toine van Peperstraten is erg enthousiast over de chemie tussen de deelnemers (of ‘sportvrienden’, zoals hij ze in het programma aanspreekt): ,,Het is een hele open minded groep. Tijdens de gesprekken gaat het bijvoorbeeld over blunders in hun loopbanen, en welke sporters er in een zwart gat terechtkwamen nadat ze waren gestopt.” Als presentator van NOS Studio Sport kende Van Peperstraten alle deelnemers al vóór Eeuwige
Roem, maar ziet wat de serie met het beeld van de sporters doet: ,,Hun competitieve instelling verdwijnt nooit. Mensen zullen anders tegen ze aankijken als ze deze serie hebben gezien.”